Test dig selv med et alkometer

Har du arbejdsplads eller sportsklub regler om alkoholtest? Eller er du bare selv nysgerrig på at kunne måle, om du bare er ’tipsy’ eller sejlende beruset efter en aften med gode venner. Sådan en test kan laves helt simpelt med alkometre.

Men hvordan foregår test med et alkometer egentlig?

Vent altid 15 minutter

Når du skal teste dig selv, bør du altid vente 15 minutter efter seneste indtag af alkohol. Venter du ikke, kan du risikere, at du måler alkoholen i mundhule og svælg i stedet for i udåndingsluften.

Det betyder, at der er stor risiko for en ukorrekt måling.

Mål først når alkoholen er optaget i kroppen

Har du lidt bedre tid anbefaler vi, at du venter endnu længere end de 15 minutter. For at kunne måle så præcis en alkoholpromille som muligt, er det en helt central forudsætning, at alkoholen er optaget i blodet.

Det kan variere hvor lang tid, der går. Nogle af de faktorer, som spiller ind, er blandt andet, hvor meget du har i mavesækken og, hvor fed maden er. Fed mad kan nemlig gøre optagelsen af alkohol langsommere.

En god tommelfingerregel er, at den alkohol, som du har indtaget, først er optaget i kroppen efter halvanden timer.

Og nu til selve alkoholmålingen.

Tag en dyb indånding

Mange bliver overrasket over, hvor meget luft det kræver. Det er i den dybe lungeluft, at den præcise alkoholpromille kan måles. Det betyder, at du skal tage en dyb indånding lige inden, du puster i alkometeret.

De fleste alkometre er dog indstillet til at give en fejlbesked, hvis der ikke pustes nok luft ind.

Flere testpersoner i træk

Er I flere personer, der skal testet lige efter hinanden? Så skal I være ekstra opmærksomme. Der kan nemlig opstå misvisninger på det, man kalder personlige alkometre.

Det skyldes, at mundstykket ligger inde i selve instrumentet, hvor der faktisk kan ligge en rest alkohol, hvor der er en testperson, som kommer til at spytte lidt i forbindelse med pustet. Derfor kan I med fordel bruge en alkoholmåler med udskiftelige mundstykker.

Promillen er ofte lavere

Det sker ofte at testpersonerne bliver overrasket over, at deres promille ikke er højere, når de tester sig selv. Det kan der være flere årsager til, som du bør være opmærksom på.

Vi har været igennem nogle af dem, men lad os lige opsummere. Den første er naturligvis at alkoholen endnu ikke er fuldkommen optaget i kroppen, da det kan tage op imod halvanden time.

Derudover er forbrænding også en faktor, der er svær at regne på, når du tester dig selv. En mand på 80 kg forbrænder eksempelvis i gennemsnit ca. en genstand i timen.

Nu mangler du bare at anskaffe dig et alkometer, så du kan komme i gang med at teste.

Drejer testen sig om, hvorvidt du kan køre bil eller ej, anbefaler vi på det kraftigste at du tilføjer en margin til målingen – for ikke at tale om at bruge sin sunde fornuft. For er du i tvivl, er det som regel en god idé at lade bilen stå.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *