Mange tager kosttilskud for at dække deres energibehov for mikronæringsstoffer

Ifølge nye rapporter fra DANSDA, Den Nationale undersøgelse af Danskernes kost og fysisk aktivitet, fra 2011-2013 viser det sig at det i gennemsnit er 59 % af danskerne, der dagligt indtager et eller flere typer kosttilskud. Dette kan i nogen grad forurolige nogle forskere, da mange af danskerne ubevidst får dækket deres energibehov for de mikronæringsstoffer, der findes i de mange slags kosttilskud, gennem deres kostvaner. 

Man skal dog aldrig klippe alle får med samme saks, for lignende undersøgelser har også fundet evidens for at der er mange danskere, der mangler mange af de vigtige vitaminer og mineraler man får vha. kosttilskud. Selvom man føler at man har nogle kvaler og man via internettet læser sig til at f.eks. D-vitamin kan have en positiv påvirkning på milde vinterdepressioner skal man huske på, at kosttilskud ikke er medicin og derfor ikke må hverken sælges eller markedsføres som vidundermedicinet, der kan helbrede sygdomme eller forebygge lidelser.

Derfor bør man tage kosttilskud

Selvom mange mennesker får dækket deres primære energibehov for diverse mikronæringsstoffer gennem gode og varierede kostvaner, så er der nogle vitaminer og mineraler, der kan være svære at dække vha. kosten alene. F.eks. har studier vist at især D-vitamin og jern er en mangelvare hos langt de fleste danskere, da vi jo ikke har så mange solskinstimer i vinterhalvåret, der normalt er vores primærkilde til D-vitamin og man mere og mere ser en trend, der tenderer til at folk vender sig væk fra de grøntsager, der har højt indhold af jern, da disse er af den beske type. 

Derfor er kosttilskud i form af D-vitamin piller eller jern-tabletter en god måde at sikre sig, at ens energibehov bliver dækket. Der er mange forskellige anbefalinger for forskellige befolkningsgrupper, når det drejer sig om kosttilskud, børn og voksne med mælkeallergi kan med fordel tage calciumtilskud, kosttilskud i form af jern til for tidligt fødte og for gravide er der et helt sæt af retningslinjer man kan tage med i overvejelserne om opstart af kosttilskud.

Kosttilskud med måde

Når alle de positive sider er lagt på bordet omkring kosttilskud skal man naturligvis også huske det gamle ordsprog ’alt med måde’, dette gælder også kosttilskud, uanset om man benytter sig af pilleform, tabletter, kapsler, pulver, ampuller eller andre. 

Er man i tvivl om man mangler nogle af se essentielle vitaminer og mineraler er det naturligvis en god ide at opsøge sin praktiserende læge inden man begynder at tage kosttilskud, men med hensyn til zink kan man lave et forsøg derhjemme, ved at smage på indholdet af en zink-kapsel kan man finde ud af om man har under- eller overskud af dette, smager det af metal er ens zinkbehov dækket ind, smager det ikke af noget, eller af mel har man underskud af mineralet. 

Derudover er det også vigtigt med kosttilskud at man indtager dem umiddelbart efter et måltid, da dette kan hjælpe kroppen med at optage næringsstofferne, der ellers kan frastødes grundet manglende identificering.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *